Chapter 8
Reporting and Analyzing
Long-Term Operating Assets
Learning Objectives – coverage by question
True/False
Multiple
Choice Exercises Problems
Essay
Questions
LO1 Describe and distinguish
between tangi
...
Chapter 8
Reporting and Analyzing
Long-Term Operating Assets
Learning Objectives – coverage by question
True/False
Multiple
Choice Exercises Problems
Essay
Questions
LO1 Describe and distinguish
between tangible and
intangible assets.
LO2 Determine which costs
to capitalize and report as
assets and which costs to
expense.
LO3 Apply different
depreciation methods to
allocate the cost of assets
over time.
LO4 Determine the effects of
asset sales and impairments
on financial statements.
LO5 Describe the accounting
and reporting for intangible
assets.
LO6 Analyze the effects of
tangible and intangible assets
on key performance
measures.
Chapter 8: Reporting and Analyzing Long-Term Operating
Assets
True/False
Topic: Capitalization of assets
LO: 1, 2
1. Once amounts are debited to a plant asset account on the balance sheet, the cost is then allocated to
an expense on the income statement as that asset is used in operations.
Answer: True
Rationale: A firm may capitalize any asset that satisfies two conditions: 1) the asset is owned by the
company, and 2) the asset provides future expected benefits.
Topic: Depreciation assumptions
LO: 3
2. Depreciation requires only two estimates—useful life and residual value—both of which are specified
by GAAP depending on the asset type.
Answer: False
Rationale: GAAP does not specify useful life and residual value amounts. Managers must estimate
these amounts based upon the time period that the asset is expected to generate resources for the
company and a reasonable amount for which the asset can be sold at the end of its estimated life.
Topic: Percent depreciated
LO: 4, 6
3. We can estimate the percent of a company’s depreciable assets that are “used up,” reflecting the
percent of plant assets that are no longer productive, by the following formula: Accumulated
depreciation / Cost of depreciable assets
Answer: False
Rationale: The correct formula is: Percent used up = Accumulated depreciation / Cost of depreciable
assets. Only cost of depreciable assets should be used for the denominator.
Topic: Changes in accounting estimates
LO: 3
4. Changes in accounting estimates affect only the current and future periods’ income statements.
Answer: True
Rationale: Changes in accounting estimates require no cumulative effect adjustments or
restatements of prior periods’ income statements. They are applied prospectively from the date of
change.
Topic: Asset impairments
LO: 4
5. Companies that have property, plant, and equipment that increase in market value should recognize
a gain on the income statement in the period the increase in value occurs.
Answer: False
Rationale: Impairment losses must be recognized as a loss on the income statement, but increases
in value are not recognized.©Cambridge Business Publishers, 2017
Test Bank, Chapter 8 8-3
Topic: Gains and losses on sales
LO: 4
6. A sale of a plant asset at less than cost requires that a company recognize a loss in the income
statement.
Answer: False
Rationale: Gains and losses are determined based on the selling price compared to the book value,
not the cost.
Topic: Asset impairment
LO: 4
7. Impairment of long-term plant assets is determined by comparing the sum of expected future
(undiscounted) cash flows from the asset with the asset’s net book value.
Answer: True
Rationale: Impairment of long-term plant assets is determined by comparing the sum of expected
future (undiscounted) cash flows from the asset with its net book value. If the asset is deemed to be
impaired, it is written down to its market value and the write-down is recorded as a loss in the income
statement.
Topic: Depreciation
LO: 2, 3
8. Depreciation is the recognition of the change in market value of a plant asset over time.
Answer: False
Rationale: Depreciation is the process of allocating the cost of plant assets to the accounting periods
in which the assets provide benefits. Depreciation does not parallel market value.
Topic: Asset write-downs
LO: 4
9. Asset write-downs have two potential challenges. One is making sure the write-down is not
insufficient, and the other is to make sure the write-down is not too aggressive.
Answer: True.
Rationale: Asset write-downs present two potential challenges, 1) Insufficient write-down and 2)
aggressive write-down. Neither is condoned under GAAP.
Topic: Accelerated depreciation
LO: 3
10. One purpose of using accelerated depreciation for tax purposes is it reduces income taxes payable in
the early years of life of a plant asset.
Answer: True
Rationale: Both a reduction of income and the company’s income tax liability are effects of
accelerated depreciation in the early years of life.
Topic: Goodwill Impairment
LO: 5
11. Goodwill is considered to be impaired if the market value of the acquired business is greater than the
carrying amount on the balance sheet.
Answer: False
Rationale: Goodwill is impaired if the market value of the acquired business is less than its carrying
amount on the balance sheet.©Cambridge Business Publishers, 2017
8-4 Financial Accounting, 5thEdition
Topic: Goodwill
LO: 5
12. An analyst should consider any goodwill write-downs as a non-recurring operating expense.
Answer: True
Rationale: Goodwill impairments are operating and non-recurring.
Topic: R&D costs
LO: 5
13. R&D expense is treated as an operating expense, not a capital expenditure, unless the assets have
an alternative future use.
Answer: True
Rationale: Although the R&D assets are similar to regular plant assets, under GAAP, R&D costs are
expensed unless the R&D assets have alternative future uses.
Topic: IFRS
LO: 5, 6
14. Under IFRS, research and development costs can be capitalized as intangible assets when specific
criteria are met.
Answer: False
Rationale: Under IFRS, only development costs can be capitalized as intangible assets when specific
criteria are met. U.S. GAAP requires both research and development costs be expensed when
incurred.
Topic: Intangible assets and performance measures
LO: 5, 6
15. Internally generated intangible assets are not capitalized, which allows the financial statements to be
more transparent for users.
Answer: False
Rationale: Because internally generated intangible assets are not capitalized, an important
component of a company’s assets is potentially hidden from users of the financial statements.
Topic: Natural resources
LO: 3
16. Natural resource assets, such as oil reserves or timberlands, as often referred to as wasting assets.
Answer: True
Rationale: Natural resource assets are often referred to as wasting assets, because the assets are
consumed as they are used.
Topic: Franchise rights
LO: 5
17. Franchise rights are considered to be an identifiable intangible asset and must be amortized.
Answer: True
Rationale: Franchise rights are contractual agreements that give a company the right to operate a
particular business in an area for a stated time period. Because these rights have a definite life, they
are amortized over the expected franchise life.©Cambridge Business Publishers, 2017
Test Bank, Chapter 8 8-5
Topic: IFRS impairment
LO: 4
18. U.S. GAAP requires recognition of the impairment of property, plant, and equipment, while IFRS does
not.
Answer: False
Rationale: Accounting for impairment of property, plant, and equipment assets is required under both
GAAP and IFRS. However, the process to determine the impairment amount differs under GAAP as
compared to IFRS.©Cambridge Business Publishers, 2017
8-6 Financial Accounting, 5thEdition
Multiple Choice
Topic: Depreciation expense using the double-declining-balance method
LO: 3
1. On January 1, 2015, Dunlop Company purchased a copy machine. The machine costs $600,000, its
estimated useful life is 8 years, and its expected salvage value is $40,000.
What is the depreciation expense for 2016 using double-declining-balance method?
A) $ 95,000
B) $150,000
C) $112,500
D) $ 70,000
Answer: C
Rationale: Double-declining-balance rate = 1/8 × 2 = 25%.
Depreciation expense of year 2015 is $600,000 × 25% = $150,000
Depreciation expense of year 2016 is $450,000 × 25% = $112,500
Topic: Depreciation assumptions
LO: 3
2. Which of the following estimates are required when calculating depreciation expense?
1. Depreciation rate
2. Useful life
3. Expected maintenance costs
4. Salvage value
A) 1, 2, and 4
B) 1, 2, 3, and 4
C) 2 and 4
D) 2, 3, and 4
Answer: A
Rationale: Expected maintenance costs are not capitalized, nor do they impact the amount of
depreciation per period.
Topic: Straight-line depreciation
LO: 3
3. Which statement is true concerning the straight-line method of depreciation?
A) Depreciation is recognized evenly over the estimated useful life of the asset.
B) Purchase cost is expensed in the year of acquisition.
C) Depreciation is equal to the proceeds received on sale less the amount paid to acquire the asset.
D) Annual depreciation expense is highest in the early years and decreases over the life of the
asset.
Answer: A
Rationale: When using the straight-line method of depreciation, depreciation is recognized evenly
over the estimated useful life of the asset.©Cambridge Business Publishers, 2017
Test Bank, Chapter 8 8-7
Topic: Capitalization of asset cost
LO: 1, 2, 5
4. Which of the following purchased assets would not be capitalized?
A) Factory machine used to fabricate part for new product to be introduced
B) Building constructed as a warehouse for a company’s inventory
C) Machine used to test the durability of high tech chair in development for a technology company.
The machine will not be used to test any other products.
D) Building constructed to house management and administrative personnel
Answer: C
Rationale: Items purchased for research and development purposes that have no alternative future
uses are not capitalized and are expensed immediately.
Topic: Depreciation assumptions
LO: 2, 3
5. Which of the following is not necessary in calculating the depreciation expense for the first year for a
newly purchased factory forklift?
A) Estimated useful life
B) Market value of the forklift during its useful life
C) Estimated salvage value
D) Depreciation rate
E) Total cost of the forklift at acquisition
Answer: B
Rationale: The market value is not factor in calculating annual depreciation.
Topic: Depreciation
LO: 2, 3
6. An estimate of how an asset will be used up over its useful life is known as what?
A) Useful life
B) Salvage value
C) Depreciation rate
D) Impairment value
Answer: C
Rationale: A depreciation rate is the estimate of how an asset will be used up over its useful life.
Some assets are used up more quickly at the beginning and others are used up equally over their
useful lives.
[Show More]