Chapter 32: Alterations of Cardiovascular Function
MULTIPLE CHOICE
1. What is the initiating event that leads to the development of
atherosclerosis?
c. Injury to the endothelial cells that line the
artery
...
Chapter 32: Alterations of Cardiovascular Function
MULTIPLE CHOICE
1. What is the initiating event that leads to the development of
atherosclerosis?
c. Injury to the endothelial cells that line the
artery walls
ANS: C
Atherosclerosis begins with an injury to the endothelial cells that line the arterial walls.
Possible causes of endothelial injury include the common risk factors for atherosclerosis,
such as smoking, hypertension, diabetes, increased levels of low-density lipoprotein
(LDL), decreased levels of high-density lipoprotein (HDL), and autoimmunity. The
remaining options occur only after the endothelial cells are injured.
PTS: 1 REF: Page 1145
2. What is the effect of oxidized low-density lipoproteins (LDLs) in
atherosclerosis?
a. LDLs cause smooth muscle proliferation.
ANS: A
Oxidized LDLs are toxic to endothelial cells, cause smooth muscle proliferation, and
activate further immune and inflammatory responses. This selection is the only option
that accurately identifies the effects of LDLs.
PTS: 1 REF: Page 1145
3. Which inflammatory cytokines are released when endothelial cells are
injured?
c. Tumor necrosis factor–alpha (TNF-),
interferon-gamma (IFN-), and interleukin
1 (IL-1)
ANS: C
Numerous inflammatory cytokines are released, including TNF-, IFN-, IL-1, toxic
oxygen radicals, and heat shock proteins. This selection is the only option that accurately
identifies which inflammatory cytokines are associated with endothelial cell injury.
PTS: 1 REF: Page 1145
4. When endothelia cells are injured, what alteration contributes to
atherosclerosis?
b. Cells are unable to make the normal
amount of vasodilating cytokines.
ANS: B
Injured endothelial cells become inflamed and cannot make normal amounts of
antithrombotic and vasodilating cytokines. This selection is the only option that
accurately identifies the factor that contributes to atherosclerosis.
PTS: 1 REF: Page 1145
5. Which factor is responsible for the hypertrophy of the myocardium
associated with hypertension?
c. Angiotensin II
ANS: C
Of the available options, only angiotensin II is responsible for the hypertrophy of the
myocardium and much of the renal damage associated with hypertension.
PTS: 1 REF: Pages 1132-1138
6. What pathologic change occurs to the kidney’s glomeruli as a result of
hypertension?
b. Ischemia of the tubule
ANS: B
In the kidney, vasoconstriction and resultant decreased renal perfusion cause tubular
ischemia and preglomerular arteriopathy. This selection is the only option that accurately
identifies the pathologic change to the kidney that occurs as a result of hypertension.
PTS: 1 REF: Pages 1134-1136
7. What effect does atherosclerosis have on the development of an
aneurysm?
c. Atherosclerosis erodes the vessel wall.
ANS: C
Atherosclerosis is a common cause of aneurysms because plaque formation erodes the
vessel wall. This selection is the only option that accurately identifies the effect that
atherosclerosis has on aneurysm development.
PTS: 1 REF: Pages 1141-1142
8. Regarding the endothelium, what is the difference between healthy vessel
walls and those that promote clot formation?
a. Inflammation and roughening of the
endothelium of the artery are present.
ANS: A
Invasion of the tunica intima by an infectious agent also roughens the normally smooth
lining of the artery, causing platelets to adhere readily. This selection is the only option
that accurately describes the mechanism that supports abnormal clot formation.
PTS: 1 REF: Pages 1142-1143
9. What is the usual source of pulmonary emboli?
a. Deep venous
thrombosis