1.When lecturing to a group of students about the pathophysiological principles behind
heart failure, the instructor explains that cardiac output represents:
A) Strength of the right ventricular pump to move blood
B)
...
1.When lecturing to a group of students about the pathophysiological principles behind
heart failure, the instructor explains that cardiac output represents:
A) Strength of the right ventricular pump to move blood
B) The amount of blood the heart pumps each minute
C) The amount of blood pumped out of the heart with each beat
D) The volume of blood stretching the heart muscle at the end of diastole
Ans: B
Feedback:
Cardiac output, which is the major determinant of cardiac performance, reflects how
often the heart beats each minute (heart rate) and how much blood it ejects with each beat
(stroke volume). Preload reflects the volume of blood that stretches the ventricle at the
end of diastole, just before the onset of systole.
2.A client has been experiencing increasing fatigue in recent months, a trend that has
prompted an echocardiogram. Results of this diagnostic test suggest that the client's enddiastolic volume is insufficient. Which of the following parameters of cardiac
performance will directly decrease as a result of this?
A) Inotropy
B) Cardiac contractility
C) Preload
D) Afterload
Ans: C
Feedback:
Preload is the volume of blood stretching the heart muscle at the end of diastole and is
normally determined mainly by the venous return to the heart. Afterload represents the
force that the contracting heart muscle must generate to eject blood from the filled heart.
Cardiac contractility, or inotropy, is the contractile performance of the heart.
3.One of the principal mechanisms by which the heart compensates for increased workload
is:
A) Myocardial hypertrophy
B) Sodium and water retention
C) Endothelin vasoconstrictors
D) Ventricular wall tension increase
Ans: A
Feedback:
The development of myocardial hypertrophy constitutes one of the principal mechanisms
by which the heart compensates for an increase in workload. There are at least two types
of endothelin receptors, and it is thought that the peptide may play a role in mediating
noncompensatory pulmonary hypertension in persons with heart failure. One effect of a
lowered cardiac output in heart failure is a noncompensatory reduction in renal blood
flow and glomerular filtration rate, which leads to salt and water retention. Because
increased wall tension increases myocardial oxygen requirements, it can produce
noncompensatory ischemia and further impairment of cardiac function.
Page 1
HEART FAILURE AND CIRCULATORY SHOCK
4.A client with heart failure asks, “Why am I taking a 'water pill' when it's my heart that is
having a problem?” While educating the client about the Frank-Starling mechanism,
which of the following explanations is most appropriate to share?
A) “You must be drinking way too many liquids. Your kidneys cannot filter all that
you are drinking during the day.”
B) “Since your heart is not pumping efficiently, the kidneys are getting less blood
flow; therefore, the kidneys are holding on to sodium and water.”
C) “Your heart muscle is overstretched, so it's not able to pump all the blood out. The
prescribed 'water pills' help by decreasing your weight.”
D) “Since your heart function is impaired, the lungs are not able to oxygenate the
blood and your kidneys are wearing out.”
Ans: B
Feedback:
In heart failure with a reduced ejection fraction, a decrease in cardiac output and renal
blood flow leads to increased sodium and water retention by the kidney with a resultant
increase in vascular volume and venous return to the heart and an increase in ventricular
end-diastolic volume. Drinking water may increase volume but is not the physiological
reason for retention of fluid. Diuretics do decrease weight as a result of diuresis, but
weight loss is not the purpose for giving diuretics. The lungs are not the primary cause of
heart failure.
5.The most recent blood work of a client with a diagnosis of heart failure indicates
increased levels of atrial natriuretic peptide (ANP) and brain natriuretic peptide (BNP).
What is the most likely effect of these peptides on the client's physiology?
A) Water retention
B) Increased tubular sodium reabsorption
C) Inhibition of the renin–angiotensin–aldosterone system
D) Sympathetic nervous stimulation
Ans: C
Feedback:
The NPs inhibit the sympathetic nervous system and the renin–angiotensin–aldosterone
system, in addition to decreasing tubular sodium and water reabsorption.
6.At the cellular level, cardiac muscle cells respond to an increase in ventricular volume to
the point of overload by: Select all that apply.
A) Elongating the cardiac muscle cells
B) Thickening of the individual myocytes
C) Replicating the myofibrils
D) Decreasing the ventricular wall thickness
E) Symmetrically widening and lengthening the hypertrophy
Ans: A, D
Feedback:
Page 2
At the cellular level, cardiac muscle cells respond to stimuli from stress placed on the
ventricular wall by pressure and volume overload by initiating several different processes
that lead to hypertrophy. With ventricular volume overload, the increase in wall stress
leads to replication of myofibrils in series, elongation of the cardiac muscle cells, and
eccentric hypertrophy. Eccentric hypertrophy leads to a decrease in ventricular wall
thickness or thinning of the wall with an increase in diastolic volume and wall tension.
Production of a symmetric hypertrophy occurs with a proportionate increase in muscle
length and width, as occurs in athletes; concentric hypertrophy with an increase in wall
thickness, as occurs in hypertension; and eccentric hypertrophy with a disproportionate
increase in muscle length, as occurs in dilated cardiomyopathy. When the primary
stimulus for hypertrophy is pressure overload, the increase in wall stress leads to parallel
replication of myofibrils, thickening of the individual myocytes, and concentric
hypertrophy. Concentric hypertrophy may preserve systolic function for a time, but
eventually the work performed by the ventricle exceeds the vascular reserve,
predisposing to ischemia.
7.From the following clients, who are at high risk for developing heart failure as a result of
diastolic dysfunction? Select all that apply.
A) A 48-year-old client with uncontrolled hypertension
B) A marathon runner with history of chronic bradycardia whose pulse rate is 46
C) A 57-year-old client with history of ischemic heart disease
D) A 70-year-old with enlarged left ventricle due to myocardial hypertrophy
Ans: A, D
Feedback:
Conditions that reduce the heart's ability to adequately fill during diastole, such as
myocardial hypertrophy and tachycardia, can lead to heart failure. Hypertension remains
the leading cause of diastolic dysfunction. Ischemic heart disease is associated with
systolic heart failure, or impaired contractile performance. It is normal for athletes, like
marathon runners, to have slow pulses.
8.The most common causes of left-sided heart failure include:
A) Acute myocardial infarction
B) Chronic pulmonary disease
C) Impaired renal blood flow
D) Tricuspid valve regurgitation
Ans: A
Feedback:
The most common causes of left-sided heart failure are acute myocardial infarction and
hypertension. Acute or chronic pulmonary disease can cause right heart failure, referred
to as cor pulmonale. The causes of right-sided heart failure include stenosis or
regurgitation of the tricuspid or pulmonic valves, right ventricular infarction, and
cardiomyopathy. Manifestations (rather than causes) of heart failure reflect the
physiologic effects of the impaired pumping ability of the heart, including decreased
renal blood flow.
Page 3
9.Assessment of an elderly female client reveals the presence of bilateral pitting edema of
the client's feet and ankles and pedal pulses that are difficult to palpate. Auscultation of
the client's lungs reveals clear air entry to bases, and the client's oxygen saturation level is
93%, and vital signs are within reference ranges. What is this client's most likely health
problem?
A) Right-sided heart failure
B) Pericarditis
C) Cardiogenic shock
D) Cor pulmonale
Ans: A
Feedback:
A major effect of right-sided heart failure is the development of peripheral edema. A
client who is in shock would not have stable vital signs. Cor pulmonale would be
accompanied by manifestations of lung disease. Pericarditis is an inflammation of the
pericardium exhibited by fever, precordial pain, dyspnea, and palpitations.
10.While teaching a client with new-onset right-sided heart failure, the nurse should educate
the client to monitor for fluid accumulation by:
A) Weighing every day at the same time with same type of clothing
B) Measuring all of the client's urine output daily to check for a decrease in output
C) Listening to the breath sound with a stethoscope every morning
D) Take blood pressure daily and call doctor if it is decreased
Ans: A
Feedback:
When the right heart fails, a damming back of blood occurs, leading to its accumulation
in the systemic venous system, causing an increase in right atrial, right ventricular enddiastolic, and systemic venous pressures. The accumulation of fluid (edema) is evidenced
by a gain in weight (i.e., 1 pint of accumulated fluid results in a 1-pound weight gain).
Shortness of breath due to congestion of the pulmonary circulation is one of the major
manifestations of left-sided heart failure. It is unrealistic to expect clients to listen to their
own breath sounds. BP measurement could be an intervention; however, it is not a
primary indicator of edema from right-sided heart failure. With impairment of left heart
function, there is a decrease in cardiac output, with resulting decreased renal perfusion
and output.
11.The shortness of breath and cyanosis that occur in clients experiencing acute heart failure
syndrome are primarily caused by: Select all that apply.
A) Accumulation of fluid in the alveoli and airways
B) Lung stiffness
C) Worsening renal failure
D) Myocardial muscle necrosis
E) Impaired gas exchange
Page 4
Ans: A, B, E
Feedback:
Acute pulmonary edema is the most dramatic symptom of AHFS. It is a life-threatening
condition in which capillary fluid moves into the alveoli. The accumulated fluid in the
alveoli and airways causes lung stiffness, makes lung expansion more difficult, and
impairs the gas exchange function of the lung. With the decreased ability of the lungs to
oxygenate the blood, the hemoglobin leaves the pulmonary circulation without being
fully oxygenated, resulting in shortness of breath and cyanosis. Worsening renal failure
and MI may cause volume overload but are more likely secondary causes of chronic heart
failure.
12.While in the ICU, a client's status changes. The health care providers suspect heart
failure. Which of the following diagnostic procedures would give the staff information
about pulmonary capillary pressures, which will lead to the most appropriate
interventions?
A) Echocardiography
B) Radionuclide ventriculography
C) Cardiac magnetic resonance imaging
D) Hemodynamic monitoring
Ans: D
Feedback:
Invasive hemodynamic monitoring may be used for assessment in acute, life-threatening
episodes of heart failure. These monitoring methods include central venous pressure
(CVP), pulmonary artery pressure monitoring, measurements of cardiac output, and intraarterial measurements of blood pressure. Echocardiography plays a key role in assessing
ejection fraction, right and left ventricular wall, wall thickness, ventricular chamber size,
valve function, heart defects, and pericardial disease. Radionuclide ventriculography is
recommended if there is reason to suspect coronary artery disease or ischemia as the
underlying cause for heart failure. Cardiac magnetic resonance imaging and cardiac
computed tomography are used to document ejection fraction, ventricular preload, and
regional wall motion.
13.A nurse is performing client health education with a 68-year-old man who has recently
been diagnosed with heart failure. Which of the following statements demonstrates an
accurate understanding of his new diagnosis?
A) “I'll be sure to take my beta blocker whenever I feel short of breath.”
B) “I'm going to avoid as much physical activity as I can so that I preserve my
strength.”
C) “I know it's healthy to drink a lot of water, and I'm going to make sure I do this
from now on.”
D) “I'm trying to think of ways that I can cut down the amount of salt that I usually
eat.”
Ans: D
Feedback:
Page 5
Salt and fluid restrictions are indicated for most clients with heart failure (HF). Beta
blockers do not address shortness of breath, and cardiac medications are not normally
taken in response to acute symptoms. Clients should be encouraged to maintain, and
increase, physical activity within the limits of their condition.
14.A client with a diagnosis of heart failure has returned from a visit with his primary care
provider with a prescription for a change in his daily medication regimen. Which of the
following drugs is likely to improve the client's cardiac function by increasing the force
and strength of ventricular contractions?
A) A -adrenergic blocker
B) A diuretic
C) A cardiac glycoside
D) An ACE inhibitor
Ans: C
Feedback:
Cardiac glycosides improve cardiac function by increasing the force and strength of
ventricular contractions. -Adrenergic blockers decrease left ventricular dysfunction
associated with activation of the sympathetic nervous system. ACE inhibitors block the
conversion of angiotensin I to II, whereas diuretics promote the excretion of fluid.
15.A client awaiting a heart transplant is experiencing decompensation of her left ventricle
that will not respond to medications. The physicians suggest placing the client on a
ventricular assist device (VAD). The client asks what this equipment will do. The health
care providers respond:
A) “Pull your blood from the right side of the heart and run it through a machine to
oxygenate it better, and then return it to your body.”
B) “Measure the pressures inside your heart continuously to asses pumping ability of
your left ventricle.”
C) “Have a probe at the end of a catheter to obtain thermodilution measures, so
cardiac output can be calculated.”
D) “This device will decrease the workload of the myocardium while maintaining
cardiac output and systemic arterial pressure.”
Ans: D
Feedback:
Refractory heart failure reflects deterioration in cardiac function that is unresponsive to
medical or surgical interventions. Ventricular assist devices (VADs) are mechanical
pumps used to support ventricular function. VADs are used to decrease the workload of
the myocardium while maintaining cardiac output and systemic arterial pressure. This
decreases the workload on the ventricle and allows it to rest and recover. The rest of the
distractors relate to the monitoring in an ICU of cardiac functioning. Invasive
hemodynamic monitoring may be used for assessment in acute, life-threatening episodes
of heart failure. With the balloon inflated, the catheter monitors pulmonary capillary
pressures (i.e., pulmonary capillary wedge pressure or pulmonary artery occlusion
pressure), which reflect pressures from the left ventricle. The pulmonary capillary
Page 6
pressures provide a means of assessing the pumping ability of the left ventricle. One type
of pulmonary artery catheter is equipped with a thermistor probe to obtain thermodilution
measurements of cardiac output.
16.An 86-year-old male client is disappointed to learn that he has class II heart failure
despite a lifelong commitment to exercise and healthy eating. Which of the following
age-related changes predisposes older adults to developing heart failure?
A) Increased vascular stiffness
B) Orthostatic hypotension
C) Increased cardiac contractility
D) Loss of action potential
Ans: A
Feedback:
Increased vascular stiffness in older adults causes a progressive increase in systolic blood
pressure with advancing age, which in turn contributes to the development of left
ventricular hypertrophy and altered diastolic filling. A loss of action potential does not
typically accompany aging, and contractility tends to decrease as a result of cardiac
stiffness. Orthostatic hypotension is neither a normal age-related change nor a cause of
heart failure.
[Show More]