ACCT 201A Final Exam Review (Ch. 9 – 12) KEY
Ch. 9
1. Which of the following accounts is credited in the loss method of writing-down of
inventory to its net realizable value?
a. Allowance to Reduce Inventory to NRV
...
ACCT 201A Final Exam Review (Ch. 9 – 12) KEY
Ch. 9
1. Which of the following accounts is credited in the loss method of writing-down of
inventory to its net realizable value?
a. Allowance to Reduce Inventory to NRV
b. Loss Due to Decline of Inventory to NRV
c. Cost of Goods Sold
d. Inventory
Ans: D, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Moderate, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA:
FSA, IFRS: None
2. Net realizable value is
a. acquisition cost plus costs to complete and sell.
b. selling price.
c. selling price plus costs to complete and sell.
d. selling price less costs to complete, sell, and transport
Ans: D, LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA: FSA,
IFRS: None
3. When valuing raw materials inventory at lower-of-cost-or-market, what is the meaning of
the term "market"?
a. Net realizable value
b. Net realizable value less a normal profit margin
c. Replacement cost, Net realizable value, or Net realizable value less a normal profit
margin.
d. Discounted present value
Ans: C, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA: FSA,
IFRS: None
4. The designated market value
a. is always the middle value of replacement cost, net realizable value, and net
realizable value less a normal profit margin.
b. should always be equal to net realizable value.
c. may sometimes exceed net realizable value.
d. should always be equal to net realizable value less a normal profit margin.
Ans: A, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA: FSA,
IFRS: None
5. The floor to be used in applying the lower-of-cost-or-market method to inventory is
determined as the
a. net realizable value.
b. net realizable value less normal profit margin.
c. replacement cost.
d. selling price less costs of completion and disposal.
Ans: B, LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA: FSA,
IFRS: None
1
6. What is the rationale behind the ceiling when applying the lower-of-cost-or-market
method to inventory?
a. Prevents understatement of the inventory value.
b. Allows for a normal profit to be earned.
c. Allows for items to be valued at replacement cost.
d. Prevents overstatement of the value of obsolete or damaged inventories.
Ans: D, LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Moderate, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA:
FSA, IFRS: None
7. If a material amount of inventory has been ordered through a formal purchase contract
at the balance sheet date for future delivery at firm prices,
a. this fact must be disclosed.
b. disclosure is required only if prices have declined since the date of the order.
c. disclosure is required only if prices have since risen substantially.
d. an appropriation of retained earnings is necessary.
Ans: A, LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Moderate, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA:
FSA, IFRS: None
8. In hedging, the purchaser in the purchase commitment simultaneously enters into a
contract in which it agrees to sell in the future:
a. the same quantity of the same goods at a fixed price.
b. a higher quantity of the same goods at a higher price.
c. a lower quantity of the same goods at a fixed price.
d. same quantity of different goods at a lower price.
Ans: A, LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Moderate, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Prob. Solving, IMA:
FSA, IFRS: None
9. In 2017, Orear Manufacturing signed a contract with a supplier to purchase raw
materials in 2018 for $700,000. Before the December 31, 2017 balance sheet date, the
market price for these materials dropped to $510,000. The journal entry to record this
situation at December 31, 2017 will result in a credit that should be reported
a. as a valuation account to Inventory on the balance sheet.
b. as a current liability.
c. as an appropriation of retained earnings.
d. on the income statement.
Ans: B, LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Difficult, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: None, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Prob. Solving, IMA: FSA,
IFRS: None
10. At the end of the fiscal year, Apha Airlines has an outstanding non-cancellable purchase
commitment for the purchase of 1 million gallons of jet fuel at a price of $4.10 per gallon
for delivery during the coming summer. The company prices its inventory at the lower of
cost or market. If the market price for jet fuel at the end of the year is $4.50, how would
this situation be reflected in the annual financial statements?
a. Record unrealized gains of $400,000 and disclose the existence of the purchase
commitment.
b. No impact.
c. Record unrealized losses of $400,000 and disclose the existence of the purchase
commitment.
d. Only disclose the existence of the purchase commitment.
[Show More]