Learning Objectives – coverage by question
True/False Multiple Choice Exercises Problems Essays
LO1 – Define equity valuation
models and explain the
information required to value
equity securities.
1 1, 2
LO2 – De
...
Learning Objectives – coverage by question
True/False Multiple Choice Exercises Problems Essays
LO1 – Define equity valuation
models and explain the
information required to value
equity securities.
1 1, 2
LO2 – Describe and apply the
residual operating income
model to value equity
securities.
LO3 – Explain how equity
valuation models can aid
managerial decisions.
Test Bank, Module 14 14-1Module 14: Operating-Income-Based Valuation
True/False
Topic: Weighted Average Cost of Capital
LO: 2
1. The weighted average cost is computed as: WACC=(rd × % of debt) + (re × % of net income)
Answer: False
Rationale: Discount rate WACC = (rd × % of debt) + (re × % of equity)
Topic: RNOA, WACC, and Company Value
LO: 2
2. All else equal, when WACC is higher than RNOA, the company’s market value is increasing.
Answer: False
Rationale: For a given level of NOA, company value increases when RNOA > WACC.
Topic: Residual Operating Income (ROPI) Valuation Model
LO: 2
3. Differing accrual accounting policies have an impact on the estimated value of equity when using the
ROPI model.
Answer: False
Rationale: Expected ROPI offsets different levels of NOA resulting from differing accounting policies,
leaving estimated value unaffected by accounting policies.
Topic: Company Value under ROPI Model
LO: 2
4. The residual operating income (ROPI) model estimates firm value as the current book value of net
operating assets plus the present value of expected residual operating income.
Answer: True
Rationale: The ROPI model estimates firm value as the current book value of net operating assets
plus the present value of expected ROPI.
Topic: ROPI Valuation Model
LO: 2
5. The residual operating income (ROPI) model focuses on net income which is a more accurate measure
of future profitability than expected cash flows.
Answer: False
Rationale: NOPAT is the key value driver of the ROPI model.
©Cambridge Business Publishers, 2013
14-2 Financial Statement Analysis & Valuation 3rd EditionTopic: Insights from ROPI Model
LO: 3
6. The power of the residual operating income (ROPI) model is that it allows managers to focus on
either the income statement or balance sheet to increase firm value.
Answer: False
Rationale: The ROPI model focuses managers’ attention on both the income statement and the
balance sheet.
Test Bank, Module 14 14-3Multiple Choice
Topic: Earnings and Equity Values
LO: 1
1. On April 24, 2009, Ford Motor Company reported a net loss of $1.4 billion for the fiscal quarter. That
day, Ford’s stock price climbed from $4.49 per share to $5.00. This demonstrates that:
A) Equity valuation models are not related to company earnings
B) Dividends are unrelated to earnings
C) Equity valuation models can be irrational
D) The net loss was smaller than investors expected
E) All of the above
Answer: D
Rationale: Equity valuation models are based on expected future earnings. The loss that Ford
reported was less than investors expected, so in a way, it was good news.
Topic: Projecting Revenue One Year Out – Numerical calculations required
LO: 2
2. Following is information from Morse Inc. for 2012.
Total 2012 revenue $219,138
Total revenue growth rate 17.9%
Terminal revenue growth rate 7.1%
Net operating profit margin (NOPM) 9.8%
Net operating asset turnover (NOAT) 2.12
Projected 2013 total revenue would be:
A) $258,364
B) $234,696
C) $185,868
D) $240,614
E) None of the above
Answer: A
Rationale: $219,138 × 1.179 = $258,364
14-4 Financial Statement Analysis & Valuation 3rd EditionTopic: Projecting Net Operating Profit After-Tax (NOPAT) – Numerical calculations required
LO: 2
3. Following is information from Hewlett Packard for 2011 ($ in millions).
Total revenue $127,245
Projected revenue growth rate 1.0%
Net operating profit margin (NOPM) 5.9%
Net operating assets (NOA) $62,249
Net operating asset turnover (NOAT) 2.04
Projected net operating profit after tax (NOPAT) for 2012 is:
A) $7,583 million
B) $7,950 million
C) $3,684 million
D) $8,258 million
E) None of the above
Answer: A
Rationale: $127,245 million × 1.01 × 0.059 = $7,583 million
Topic: Projecting Net Operating Profit After-Tax (NOPAT) – Numerical calculations required
LO: 2
4. Following is information from American Eagle Outfitters for 2011 ($ in thousands).
Total revenue $3,159,818
Total revenue growth rate 6.5%
Net operating profit margin (NOPM) 4.7%
Net operating profit after tax (NOPAT) $148,063
Net operating asset turnover (NOAT) 4.16
Projected net operating assets (NOA) for 2012 is:
A) $ 795,272 thousand
B) $ 716,001 thousand
C) $1,253,293 thousand
D) $ 808,944 thousand
E) None of the above
Answer: D
Rationale: $3,159,818 thousand × 1.065 / 4.16 = $808,944 thousand
3
Test Bank, Module 14 14-5Topic: Net Operating Profit After-Tax
LO: 2
5. Which of the following items should not be included in net operating profit after tax (NOPAT)?
A) Revenue
B) Cost of Goods Sold
C) Selling, General & Administrative Expenses
D) Decrease in Accounts Receivable
E) None of the above
Answer: D
Rationale: Accounts Receivable is an asset and is not included in the calculations of NOPAT.
Reductions in accounts receivable are a component of the statement of cash flows.
Topic: ROPI Valuation Model
LO: 2
6. Which of the following descriptions of the residual operating income (ROPI) model is inaccurate?
A) ROPI analysis focuses on the amount by which shareholder value is created during a period.
B) ROPI is positive when NOPAT is higher than WACC × NOABeg.
C) ROPI is useful as a management tool as it forces managers to pay attention to both the income
statement and the balance sheet.
D) One critique of the ROPI model is that it focuses managers’ attention solely on short-term
operating assets and neglects investment in long-term operating assets.
E) None of the above
Answer: D
Rationale: ROPI= NOPAT- (WACC × NOABeg) NOA is the book value of all net operating assets at the
beginning of the current period. This includes current and long-term operating assets. Managers
must, therefore, focus on both short-term and long-term operating assets.
[Show More]