1. What type of power does a professional nursing certification provide?
A) Legitimate
B) Expert
C) Charismatic
D) Organizational - Ans: B
Feedback:
A nursing certification n provides the proof of earned expert pow
...
1. What type of power does a professional nursing certification provide?
A) Legitimate
B) Expert
C) Charismatic
D) Organizational - Ans: B
Feedback:
A nursing certification n provides the proof of earned expert power such as having knowledge or skill not possessed by all nurses .
2. Which statement about power is correct?
A) It is a finite quality and, once gained, is very difficult to lose
B) It is destructively manipulative but is necessary for effective management
C) Women generally view power more positively than do men
D) Having power generally results in the gain of additional power - Ans: D
Feedback:
The only true statement here is that power is likely 10 bring more power in an ascending cycle, whereas powerlessness often generates more powerlessness.
3. Which statement represents a powerful image of a team leader?
A) I'm in charge here, and so all requests need to come to me.
B) I'm too tired to deal with Dr. Jones today. When he gets here, tell him I've gone to lunch
C) Is it okay with the rest of you if I do all the charting and you do the direct patient
care?
D) We have a great deal to accomplish today, but I am confident that, by working together, we can do it and do it well. - Ans: D
Feedback:
The empowerment of staff is a hallmark of transformational leadership. To empower means to enable, develop, or allow. Empowerment can be defined as decentralization n of power. Empowerment occurs when leaders communicate their vision; employees are given the opportunity 10 make the most of their talents; and learning, creativity, and exploration are encouraged. Empowerment plants seeds of leadership, collegiality, self- respect, and professionalism
4. Which power-building strategy would be the appropriate for a new employee? Select all that apply
A) Maintaining a sense of humor
B) Gaining additional nursing certifications
C) Learning the institution's organizational culture.
D) Attending a training seminar on a new piece of unit equipment - Ans: A, B, C, D
Feedback:
Trying to induce change when one is a new employee is not an appropriate power building strategy while the other options are all appropriate for a new employee to engage in.
5. What determines the size of the authority gap between a manager and an employee?
A) The organizational philosophy
B) The degree of rigidity in the corporate chart
C) How credible the manager is perceived to be
D) How much informal power the manager possesses - Ans: C
Feedback:
When a manager loses credibility, the authority power gap widens. None of the other options are relevant.
6. What does proactive political strategy include?
A) Assuming authority to do something if it is not expressly prohibited
B) Using competitive approaches to the decision-making process
C) Attempting 10 appear as a victim so future gains can be made
D) Verbalizing discontent with the politics of an organization - Ans: A
Feedback:
Assuming authority to do something that is not prohibited allows the individual to accomplish goals for the organization, which will lead to greater empowerment. None of the remaining options are associated with the proactive political strategy.
7. Which strategy is most effective in empowering staff?
A) Serving as a role model of an empowered nurse
B) Following a rigid but consistent rule enforcement policy
C) Providing all employees with an annual cost-of-living raise
D) Encouraging staff to establish a strong unit culture with turf boundaries - Ans: A
Feedback:
By serving as a role model of an empowered nurse, the individual encourages others to become empowered.
8. Which statement concerning the queen bee syndrome is true?
A} It occurs more often with women than with men
B) It encourages the empowerment of subordinates
C) It prevents the sharing of power
D) It is an informal leadership role - Ans : C
Feedback:
Individuals who have the queen bee syndrome do not empower others, because they want to keep all the power for themselves. None of the other options are associated with the queen bee syndrome.
9. What is one of the most politically serious errors one can make?
A) Dispensing fictitious information
B) Promoting the advancement of subordinates
C) Withholding or refusing to divulge information
D) Delaying decision making until there is additional information - Ans: A
Feedback:
Lying to others is a serious political error . The other options represent appropriate behaviors.
10. Which statement describes both self-power and feminist power?
A) The militant express ion of power by assertive women
B) The power gained from knowing other powerful people
C) The narrowing of the authority gap between nurses and physicians
D) Personal awareness that is demonstrated by having power over one's life - Ans: D
Feedback:
Self-power, sometimes referred to as feminist power, is power over self rather than over other people. The concept of self-power/feminist power is not described accurately by any of the other options.
11. A nursing administrator believes that the organization supports an inadequate
distribution of power. What is the administrator's initial action to combat this situation?
A) To form a coalition to extend administrative networking
B) To pose a plan for organizational restructuring.
C) To gain entry in to an informal power group.
D) To improve one's personal power base - Ans: C
Feedback:
To gain power one needs entry in to informal lines of communication provided by informal power groups. The other options would be effective only after the correct option is achieved .
12. What does empowerment encourage?
A) Delegation of responsibility
B) Sharing authority with others
C) Relinquishing informal power
D) Successful authoritarian leadership - Ans: B
Feedback:
Empowerment is sharing power or authority with others but not relinquishing either power inherent in a position or its responsibility. Authoritarian leadership is not associated with empowerment
13. Two of the organizational goals are to increase physician satisfaction and reduce costs. A unit goal is to increase professional RN staffing. Which statement best supports all the stated goals?
A) Increasing the RN staff will cut down on nursing errors, prevent burn out, and decrease the cost associated with staff turnover
B) Increasing the RN staff will result in increased patient safety and quality care, and thus improve physician satisfaction
C) Increasing the RN staff will free more nurses to be available to answer doctors' concerns during their rounds and will reduce our costly use of overtime
D) Increasing the RN staff will lead to improved patient education and a reduction in costly patient stays - Ans: C
Feedback:
Politically wise requests should always be made using the goals of the organization ; therefore, stating that increasing the staff would meet the organization's goals is most appropriate. The other options do not address all of the stated goals.
14. What are necessary components of leadership and management?
I . Power
2. Authority
3. Empowerment
4. Authority power gap
A) 1, 2
B) 1, 3
C) 2, 4
D) 3, 4 - Ans: A
Feedback:
Power and authority are necessary components of leadership and management. The gap that sometimes exists between a position of authority and subordinate response is called the authority power gap. Empowerment is the concept of sharing power.
15. What is the primary influence that shapes a person's response to authority?
A) Power figures in the family unit
B) Work experiences in each job held
C) Administrative figures in the workplace
D) Experiences in the spiritual dimension of life - Ans: A
Feedback:
A person's response to authority is conditioned early through authority figures and experiences in the family unit. While the other options may influence an individual, none are the primary influence.
16. What is the name of the gap that sometimes exists between a position of authority and subordinate response?
A) Leadership subordinate
B) Manager subordinate
C) Administrator power
D) Authority power - Ans: D
Feedback:
The gap that sometimes exists between a position of authority and subordinate response is called the authority power gap.
[Show More]