Test Bank
to accompany
Neuroscience, Sixth Edition
Purves • Augustine • Fitzpatrick • Hall • LaMantia • Mooney • Platt • White
Chapter 16: Lower Motor Neuron Circuits and Motor Control
Multiple Choice
1. Motor neur
...
Test Bank
to accompany
Neuroscience, Sixth Edition
Purves • Augustine • Fitzpatrick • Hall • LaMantia • Mooney • Platt • White
Chapter 16: Lower Motor Neuron Circuits and Motor Control
Multiple Choice
1. Motor neurons with cell bodies in the cerebral cortex or the brainstem are part of
which motor system?
a. Lower motor neurons
b. Upper motor neurons
c. Both lower and upper motor neurons
d. Cerebellum
e. Basal ganglia
Answer: b
Textbook Reference: Neural Centers Responsible for Movement
Bloom’s Level: 2. Understanding
2. Ava notices that when she consumes two alcoholic beverages within an hour she has
trouble controlling her movements. She stumbles occasionally and may knock over a
glass that she intended to pick up. She doesn’t have any trouble initiating movement, but
all of her movements seem a little “off.” Which motor system is most affected by Ava’s
alcohol consumption?
a. Lower motor neurons
b. Upper motor neurons
c. Both lower and upper motor neurons
d. Cerebellum
e. Basal ganglia
Answer: d
Textbook Reference: Neural Centers Responsible for Movement
Bloom’s Level: 3. Applying
3. Huntington’s disease and Parkinson’s disease indicate the importance of which motor
system for proper motor functioning?
a. Lower motor neurons
b. Upper motor neurons
c. Both lower and upper motor neurons
d. Cerebellum
e. Basal ganglia
Answer: e
Textbook Reference: Neural Centers Responsible for Movement
Bloom’s Level: 2. Understanding
4. Refer to the figure.
Where are lower motor neurons located?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer: d
Textbook Reference: Motor Neuron–Muscle Relationships
Bloom’s Level: 4. Analyzing
5. A woman sustains a spinal cord injury in a car accident and loses the ability to move
her fingers and her hand. The injury most likely damaged which region of her spinal
cord?
a. Lateral ventral horn
b. Lateral dorsal horn
c. Medial ventral horn
d. Medial dorsal horn
e. Lateral column
Answer: a
Textbook Reference: Motor Neuron–Muscle Relationships
Bloom’s Level: 4. Analyzing
6. Local circuit neurons that run the entire length of the spinal cord and connect the
medial parts of the spinal cord gray matter are primarily involved in which type of
movement?
a. Movement of one limb
b. Coordination of upper and lower limbs
c. Postural control
d. Fine control of distal extremities
e. Coordinated movement between upper limbs
Answer: c
Textbook Reference: Motor Neuron–Muscle Relationships
Bloom’s Level: 2. Understanding
7. _______ innervate striated muscle fibers, and _______ innervate specialized fibers
called _______.
a. γ motor neurons; α motor neurons; muscle spindles
b. α motor neurons; γ motor neurons; muscle spindles
c. α motor neurons; γ motor neurons; extrafusal muscle fibers
d. γ motor neurons; α motor neurons; intrafusal muscle fibers
e. α motor neurons; γ motor neurons; extrafusal muscle fibers
Answer: b
Textbook Reference: Motor Neuron–Muscle Relationships
Bloom’s Level: 2. Understanding
8. Which motor units are resistant to fatigue?
a. Slow only
b. Fast fatigue-resistant only
c. Fast fatigue only
d. Both slow and fast fatigue
e. Both slow and fast fatigue-resistant
Answer: e
Textbook Reference: The Motor Unit
Bloom’s Level: 2. Understanding
9. Compared to the general population, weightlifters would be expected to have a higher
ratio of which motor unit(s) in their legs?
a. S only
b. FR only
c. FF only
d. Both S and FF
e. Both FR and FF
Answer: c
Textbook Reference: The Motor Unit
Bloom’s Level: 4. Analyzing
10. After a few minutes of repeated stimulation, _______ motor units can generate only a
fraction of their maximum force, whereas _______ motor units maintain maximum force
generation after an hour of repeated stimulation.
a. S; FF
b. FF; FR
c. FF; S
d. FR; S
e. FR; FF
Answer: c
Textbook Reference: The Motor Unit
Bloom’s Level: 2. Understanding
[Show More]